Kristina Bingström: Du behöver inte oroa dig, Lena K Samuelsson, vi har koll på det lokala

Kristina Bingström är chefredaktör på Smålandsposten.
Foto: LENA GUNNARSSON

Det är speciella dagar. Å ena sidan kris och kaos. Å andra sidan samverkan och solidaritet. Alla gör sitt yttersta för att på bästa sätt hantera alla tänkbara och otänkbara effekter av coronavirusets spridning.

Behovet av relevant information är enormt och omättligt i dessa tider. För nyhetsredaktioner innebär det ett arbete dygnet runt för att söka svar på alla de frågor som ställs. Och precis som på alla andra arbetsplatser slår sjukdom och karantänregler till även hos oss. Det gör pressen på de som är i tjänst än större. I går åkte till exempel våra nyhetschefer ut till Volvo i Braås när övriga reportrar inte hann med. Alla får vara beredda att rycka in och hjälpa till med det som behövs.

Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson skrev tidigare i veckan en lång kolumn till sina läsare och tackade för gensvaret för den massiva rapportering man levererar. Samtidigt beklagar hon att Aftonbladet tyvärr inte har en lokal liverapportering överallt i hela Sverige, eftersom hon ser ”ett stort behov av att kunna ge mer specifik information på kommunnivå”.

Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är ett bevis för det alla seriösa nyhetsredaktioner världen över känner: ett ansvar att förmedla en så allsidig bevakning som möjligt. Vi vill alla hela tiden göra lite mer, lite till. Vi gör vårt bästa för att vara balanserade, vi gör vårt bästa för att sovra och komma fram till vilka artiklar som ska skrivas i dag och vilka som kan vänta till senare. Vi har olika uppdrag, olika möjligheter och olika bevakningsområden och det vi tillsammans levererar i form av nyheter, intervjuer, diagram, liverapporteringar och fördjupningar i tidningar, radio och tv, på hemsidor, i appar och poddar är en helt otrolig informationsmassa att ta del av.

När vi alla fokuserar på våra primära bevakningsområden kompletterar vi varandra på ett helt otroligt sätt. SVT, SR, rikspress och lokala morgontidningar – som Smålandsposten. Och vi gör det för er.

Så Lena K Samuelsson, från en ansvarig utgivare till en annan. Du kan vara lugn. Du behöver inte oroa dig. Du gör tillräckligt. Se till att Aftonbladet kan fortsätta att leverera en fullödig rikstäckande bevakning på det sätt ni gör allra bäst. Vi har den lokala bevakningen under full kontroll. Vi kommer att fortsätta leverera just specifik information på kommunnivå. Som vi gör varje dag, dygnet runt, året om. Med eller utan coronakris.

Vi gör allt vi kan för att ge en relevant och riktig bild av vad som händer. Det är mitt löfte. Till dig, Lena och till alla läsare i Kronobergs län.

Läs mer

Lördagsintervju

Distriktsläkaren som började lägga ut

Per-Anders Andersson drabbades av skrivlust i coronatider.

Coronavirus

Näringslivets nya önskelista: Så kan kommunerna hjälpa i coronakrisen

Alla kommuner i länet har infört lättnader för företagen på grund av coronakrisen.

Stöld

Dieseltjuvar slog till

Ett företag i Häradsbäckstrakten utsattes i helgen för dieselstöld.

Feature

Ambitiöst museum över Polens nutida historia

Ett besök på Europeiska Solidaritetscentrum i Gdansk är ett måste för den som vill sätta sig in i Polens nutidshistoria. Museet har tillägnats Solidaritet som startade en befrielsekamp som ledde till att de Östeuropeiska diktaturerna föll.

Ledare

Museers rätta värde

Riksrevisionen har granskat reformen med avgiftsfria museibesök till de arton statliga museerna och observationerna är bedövande svenska: I stort sett har reformen förberetts väl. I stort sett har museerna handskats med förändringen på ett ändamålsenligt sätt.

Essä

Wägner är förbluffande modern

I år fyller den svenska demokratin hundra år. Det var i maj 1919 som även kvinnorna fick allmän och lika rösträtt. En som hjälpte till att förlösa demokratin var författaren och journalisten Elin Wägner.