Kristina Bingström: Ester och Ann-Christine vågade dela med sig av det mest privata

Starka röster. Personliga röster. Egna röster. Smålandspostens krönikörer är en viktig del av tidningen, som kanske inte alltid lyfts fram ordentligt.

Var och en tillför och bidrar med egna erfarenheter och infallsvinklar. Var och en skriver utifrån egna perspektiv.

Alla är viktiga för oss. Dino Viscovi, Björn Elmgren, Jenz Kjellberg, Janna Li Holmberg, Sara Martinsson, Jan-Olof Johansson, Olle Larsson, Ester Roxberg.

Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I dag är det Ester Roxberg som skriver. Personligt och insiktsfullt som vanligt. Om resan till barndomens Zimbabwe. Om upplevelser som format ett helt liv, och om en livslång längtan tillbaka.

Det blir mer Ester Roxberg till veckan.

Löpsedel från den 20 februari 2012.

Den 20 februari 2012 publicerade Smålandsposten som första tidning en lång intervju med Esters pappa, kyrkoherden Åke Roxberg där han berättar om sin livslånga längtan att vara kvinna och om hans alterego Ann-Christine som han då äntligen vågade släppa fram efter år av skam och förnekelse.

Den 21 februari 2020 går vårens stora svenska film upp på biograferna. Min pappa Marianne, med Rolf Lassgård, Hedda Stiernstedt och Lena Endre i huvudrollerna. Filmen är baserad på boken Min pappa Ann-Christine, skriven av dottern, författaren och vår krönikör Ester Roxberg, och den handlar om hur man hanterar att ens pappa inte längre är den man trodde att han var.

Det är upplevelser som både Ester Roxberg och Ann-Christine Ruuth flera gånger berättat om för Smålandspostens läsare, ett förtroende vi är stolta över.

Nu i samband med filmens premiär har vi mött dem igen. Hur känns det egentligen att se sitt eget liv som film?

I samband med den där intervjun för åtta år sedan hoppades jag i en moderator som denna att det mod Åke/Ann-Christine visade genom att komma ut och stå för hela sitt jag skulle kunna ”tolkas som att vi faktiskt går en framtid till mötes där det kan bli lite lättare och lite mindre ångestladdat att våga vara den man är.”

Åtta år har gått. Många steg har tagits i prideparader sedan dess. Att vara transperson är fortfarande inte enkelt och hbtq-rörelsen bekämpas alltjämt. Men jag hoppas att filmen Min pappa Marianne gör att ytterligare några fler vågar bejaka sitt sanna jag. Som Ann-Christine gör i dag.

Du möter både Ester och Ann-Christine på på kultur- och nöjessidorna på onsdag. Läs Esters senaste krönika så länge!

Läs mer

Sport

Uppskattad: Domare fick årets korpstipendium

Att vara domare kan vara otacksamt. Speciellt i korpen. Därför kändes det extra lämpligt att Smålandspostens korpledarstipendium för 2019 i går kväll tilldelades Johan Määttä.

Sport

Mittfältare på väg bort från Öster - aktuell för seriekonkurrent

Christian Ljungberg är inte med på Östers träningsläger i Barcelona. Nu bekräftar han i ett sms till Smålandsposten att han är på väg bort från klubben.

Kultur

Jubilerande förening – haft konserter med Kent, Bob Hund och Backyard Babies

Musikföreningen Kristina fyller 30 år. Vi tar en goefika med styrelsemedlemmen Peter Johansson och musikskribenten Håkan Steen, med förflutet på Smålandsposten, för att gräva i historien.

Kultur

Ester Roxberg tror att filmen kommer att bli älskad

Ester Roxberg från Växjö skrev boken ”Min pappa Ann-Christine” som nu blir filmen ”Min pappa Marianne” med premiär den 21 februari.

Det nya medielandskapet

Här är hela artikelserien om dagspressens och demokratins kris

Medielandskapet har förändrats i grunden på bara ett par decennier.

Det nya medielandskapet

Smålandspostens chefredaktör: ”Vi har anledning att rannsaka oss själva”

Morgontidningarna har tappat läsare och annonsörer i övergången till den digitala världen. I fjol gjorde dagspressen sitt ekonomiskt sämsta år någonsin.