Kristina Bingström: Så går beslutsamhetens kränkta blekhet i eftertankens friska hy över

Det kanske är dags att tänka om. Fundera på om man egentligen inte borde vända på alltihop ändå. Hylla veligheten och analysen.
Kristina Bingström, chefredaktör för Smålandsposten.
Foto: Lena Gunnarsson

”Så går beslutsamhetens friska hy

I eftertankens kranka blekhet över”

Ett citat jag återvänder till. Gång på gång. Dels för att är så välformulerat, det ligger så fint i mun och ord följer på ord som ett rinnande vatten. Dels för att det är bra förstås. Tankvärt. Tänkvärt.

Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Att som sportvarumärket säger ”Just do it” i stället för att analysera sönder allting och landa i bara velighet. Det är bra. Det kan behövas.

Men det kanske är dags att tänka om. Fundera på om man egentligen inte borde vända på alltihop ändå. Hylla veligheten och analysen. Åtminstone ibland. Framför allt på de där medieplattformarna vi brukar kalla sociala.

I vår tid är det snarare beslutsamheten som framstår som – om inte krank så i alla fall – kränkt blekhet. Nättrollen skulle behöva lite mer frisk beslutsamhet i hyn. Det skulle gynna debattklimatet. Och minska polariseringen.

För det är ju så lätt att agera i stunden. Dela en länk, uppröras över ett inlägg. Utan att egentligen ha tagit till sig innehållet. Hela innehållet.

Vår artikel härom dagens om Ikeas planer för handelsplatsen i Älmhult fick flera läsare att på facebook felaktigt ondgöra sig över vad man trodde var Växjö kommuns planer på ännu en jättearena.

En ännu större storm i ett mustglas blev det i veckan när rykten om att julmust skulle byta namn till vintermust tog fa(r)t och fick spridning. En nyhet som inte var en nyhet (vintermust och julmust är två olika varianter av must, precis som julmust och påskmust) blev en nyhet bara för att reaktionerna blev så starka.

Gilla- och kommentarsfunktionerna skulle behöva utrustas med en ”tänk efter före”-knapp. En ”har du läst vad det står och förstått vad du läser och är säker på vad du egentligen agerar på och varför”-knapp. En ”dra inga förhastade slutsatser, ta ett djupt andetag eller två eller tio, och fundera ett varv till”-knapp. Det hade varit bra.

”Att tänka fritt och rätt är visserligen stort, men att tänka efter är större”, eller vad var det han menade egentligen?

Fotnot:

Så går beslutsamhetens friska hy i eftertankens kranka blekhet över är hämtat ur Hamlet av William Shakespeare.

1700-tals debattören och juristen Thomas Thorild tillskrivs citatet: ”Att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större.”

Läs mer

Väder

Vattennivån en meter över det normala i Möckeln

Vattennivån i sjön Möckeln har stigit en meter över det normala. Och under veckan väntas ännu mer regn. För Möckeln innebär det att nivåerna snart når toppmätningarna år 2002.

Näringsliv

Ett lyft för stationen – krögaren står på flera ben

Jacob Freige breddar utbudet och tar sats för 24:e året på Älmhults knutpunkt.

Lokal upprustning

Mer kultur i Folkets hus

Här rustas för välkommen invasion, nya scener och mat och dryck.

Föreningsliv

Drag i möbelfabriken

Bälgspelare i ny miljö. Folkets hus renovering rör om i grytan.

Kultur

Krönika: Så ska Metallica hyllas på nytt i länet

Länets publikmagneter? Såklart Ikea museum, Linnés Råshult, Kulturparken Småland… En smygare är en minnessten i Dörarp som blivit ett vallfärdsmål. Nu ska den uppgraderas.

Föreningsliv

Växande vävstuga

Det började i Stinsahuset – 29 år senare vävs drömmar och mattor som aldrig förr i en växande medlemsförening.