Kristina Bingström: Vilken mardröm för alla inblandade

Foto: URBAN NILSSON

Måndag den 27 februari 1978. Från Smålandspostens förstasida tittar tre ungdomar leende in i kameran. Snön lyser vit i bakgrunden. Rubriken står i svart kontrast: ”De skickade en hälsning till Smålandsposten. När brevet kom fram var de tre redan döda”.

Tragedin i Jämtlandsfjällen där åtta personer frös ihjäl i snön är en av de värsta fjällolyckorna i Sverige i modern tid.

I tidningen den där februaridagen berättar vi om hur 16 personer från Växjö åkte på sportlov till Anarisfjällen i Jämtland. Sällskapet postade en hälsning och en filmrulle till Smålandspostens redaktion och sedan gick hälften av dem ut på tur för att aldrig återvända.

Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Brevet kom fram till Smålandsposten ungefär samtidigt som de döda kropparna påträffades. Bilden på filmrullen är de sista som finns med ungdomarna i livet.

Vilken fruktansvärd hemsk mardröm för alla inblandade.

Ett par gånger de senaste åren har reportageteam hört av sig till oss för att återpublicera bilderna som postades till oss. Vi har alltid sagt nej. Av respekt för de avlidna och av respekt för de anhöriga. Däremot återpublicerar vi i dag faksimil på Smålandspostens första sida den där dagen 1978.

I en ny dokumentär gjord för Sveriges radio P3 skildras nämligen hela händelseförloppet. Reportrarna som själva bor i Östersund och arbetar på P4 Jämtland berättar i dagens tidning om dokumentären och om de djupa spår olyckan satt inte bara i våra trakter utan även i fjällvärlden. Och som en av dem säger, i takt med att fjällturismen ökar så ökar också risken för att en liknande olycka ska hända igen.

Naturen är inte att leka med, oavsett hur väl man förberett sig.

Läs mer

Försattes i konkurs

Konkurs: Tom tandvårdsklinik fick ut miljonbelopp - delägare får straffskatt

Delägaren, en man bosatt i Lessebo kommun, kvitterade enligt Skatteverket ut över en halv miljon kronor i oredovisade inkomster.

Litteratur

Tid för bokälskarnas högtid

Snöoväder är inget hinder för en bokälskare att ta sig till bokrean. Fråga Astrid Hauge Evaldsson som hade kört många mil från hemmet mellan Älghult och Fagerhult till bokrean i Växjö.

30–årsjubileum

Jubilerande förening – haft konserter med Kent, Bob Hund och Backyard Babies

Musikföreningen Kristina fyller 30 år. Vi tar en goefika med styrelsemedlemmen Peter Johansson och musikskribenten Håkan Steen, med förflutet på Smålandsposten, för att gräva i historien.

Lokal upprustning

Mer kultur i Folkets hus

Här rustas för välkommen invasion, nya scener och mat och dryck.

Föreningsliv

Drag i möbelfabriken

Bälgspelare i ny miljö. Folkets hus renovering rör om i grytan.

Kultur

Krönika: Så ska Metallica hyllas på nytt i länet

Länets publikmagneter? Såklart Ikea museum, Linnés Råshult, Kulturparken Småland… En smygare är en minnessten i Dörarp som blivit ett vallfärdsmål. Nu ska den uppgraderas.