Växjö får flyglinje till Amsterdam

Ännu en flyglinje från Växjö presenterades på onsdagen. Från och med den 14 maj nästa år tillkommer destinationen Amsterdam.
Jan Axelsson, vd för Växjö Småland airport, och Paul Terstegge, Nordenchef Air France och KLM, presenterade den nya flyglinjen Växjö–Amsterdam som startar i maj nästa år.
Foto: Filip Sjöfors

Det var en tämligen nöjd skara som presenterade den nya flyglinjen Växjö–Amsterdam på onsdagen under parollen Växjö till världen. Och det är det växande näringslivet i Kronoberg och Växjö som gör Småland airport intressant att samarbeta med.

– Vi letar alltid möjligheter att utvecklas. Vi flyger redan på Danmark och då är Småland ett logiskt nästa steg, säger Paul Terstegge, Nordenchef Air France och KLM.

Från och med den 14 maj nästa år kommer flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines trafikera sträckan dagligen och turen till Schiphol tar en timma och 40 minuter. Flygplanstypen heter Embraer 175 och har plats för 88 passagerare.

– Det här är oerhört viktigt för näringslivet och vi har i många år jobbat för att kunna flyga till Amsterdam. Detta tar Växjö ut i världen och det känns skönt att vi nu kan leverera. Nederländerna är ju även ett resmål för invånarna och jag hoppas också att holländarna tar sig till Småland, säger kommunalrådet Anna Tenje (M).

– Just nu är jag lättad, säger Ulf Axelsson, vd för Växjö Småland airport, precis efter presskonferensen och fortsätter:

– Det här är den fjärde nya destinationen vi presenterar i år, så det är en stor dag för Växjö. Vi kan bli större, men jag tror att det också är viktigt att vårda det vi har.

Önskar du någon mer destination från Växjö?

– Njae, egentligen inte, för från Amsterdam kommer vi ut i världen. Sedan får vi se lite hur näringslivet utvecklar sig. Jag vet att Norge är intressant i vår region och kanske då att Oslo kan bli aktuellt. Den destinationen konkurrerar ju inte med Amsterdam, säger Ulf Axelsson.

Läs mer

Kultur

Tid för bokälskarnas högtid

Snöoväder är inget hinder för en bokälskare att ta sig till bokrean. Fråga Astrid Hauge Evaldsson som hade kört många mil från hemmet mellan Älghult och Fagerhult till bokrean i Växjö.

Kultur

Boktoppen: ”En nära och kär relation mellan mor och dotter i ett danskt vardags-80-tal”

Recensenterna väljer de bästa böckerna just nu.

Kultur

Jubilerande förening – haft konserter med Kent, Bob Hund och Backyard Babies

Musikföreningen Kristina fyller 30 år. Vi tar en goefika med styrelsemedlemmen Peter Johansson och musikskribenten Håkan Steen, med förflutet på Smålandsposten, för att gräva i historien.

Älmhult

Mer kultur i Folkets hus

Här rustas för välkommen invasion, nya scener och mat och dryck.

Älmhult

Drag i möbelfabriken

Bälgspelare i ny miljö. Folkets hus renovering rör om i grytan.

Kultur

Krönika: Så ska Metallica hyllas på nytt i länet

Länets publikmagneter? Såklart Ikea museum, Linnés Råshult, Kulturparken Småland… En smygare är en minnessten i Dörarp som blivit ett vallfärdsmål. Nu ska den uppgraderas.