Mattias Karlsson (SD): Böneutrop är ett tecken på islamisering

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson är kritisk mot att Stiftelsen Växjös muslimer får tillstånd till böneutrop i Växjö.

– Detta innebär att Sverige nu har blivit mer islamskt, säger han.

Mattias Karlsson (SD), riksdagsledamot från Norrhult i Uppvidinge kommun.
Foto: Per Jodenius

Enligt Mattias Karlsson, riksdagsledamot från Norrhult, är tillståndet för böneutrop ett exempel på islamiseringen i Sverige.

– Att vi har fått böneutrop i Växjö i dag är ett exempel på islamiseringen, säger han när Smålandsposten träffar honom på tisdagen.

Att en församling söker tillstånd, som vem som helst kan göra enligt lag, är ett tecken på islamisering?

– Att det svenska samhället på olika sätt anpassar sig efter krav från en muslimsk minoritet är ett tecken på islamisering.

På vilket sätt är det en anpassning?

– Sverige är ett västerländskt kristet land och vi har traditionellt inte haft muslimska böneutrop, där man påvisar islams överhet över ett visst område, det har vi nu. Det är en skillnad. Detta innebär att Sverige nu har blivit mer islamskt.

Om ni fick bestämma hur skulle lagen se ut?

– Vi får utreda exakt hur formuleringarna ska se ut. Men det viktiga är att vi kommer att göra vad vi kan, så fort vi kan, den dagen vi hamnar i en position där vi kan förändra, då kommer det inte att bli tillåtet. Vi har motionerat om detta flera gånger i riksdagen redan.

Läs mer

Konst

Konstverket ”Pastor Lax” ligger ute igen

Nu har det digitala konstverket ”Pastor Lax” lagts ut igen. Men med ännu mer tydlighet om att det rör sig om ett konstverk.

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt drograttfylleri i Torsås, hus totalförstört i Lilla Edet och förlängda riktlinjer för social distansering i hela USA.

Sport

Golf slog fotboll när ny bana invigdes – Ravelli: ”Jag var roten till allt det onda”

Under en invigning i miniatyrformat fick bröderna Ravelli se sig besegrade av proffsgolfaren Alexander Björk när Glasrikets GK öppnade sin Fotbollsgolfbana.

Kultur

Svårt läge för frilansande kulturarbetare

Corona-viruset gör många frilansande kulturarbetare arbetslösa. Smålandsposten har gjort en rundringning till några i kulturbranschen.

Moderator

Kristina Bingström: Du behöver inte oroa dig, Lena K Samuelsson, vi har koll på det lokala

Vi kommer att fortsätta leverera just specifik information på kommunnivå. Som vi gör varje dag, dygnet runt, året om. Med eller utan coronakris.

Ledare

Mattias Karlsson som buren isotop

Man ser den överallt numer. Den där tredelade kostymen innehållandes Sverigedemokraternas Mattias Karlsson. Han som skall starta en konservativ tankesmedja. Därför ramas numer en massa varningar för det nya högerhotet in med just Mattias Karlsson. Syns bilden – iaktta försiktighet. Eller bara spring.