1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

MP i Göteborg vill se Växjöpolitiker som språkrör

Magnus P Wåhlin, gruppledare för Miljöpartiet i Växjö blev populär på utfrågningen i Göteborg. Nu kan han bli partiets nästa språkrör.
Magnus P. Wåhlin kan bli Miljöpartiets nya språkrör.
Foto: Arkiv

Den tredje till femte maj i år håller Miljöpartiet sin årskongress i Örebro. Då ska Gustav Fridolins efterträdare utses. Det är fyra personer som kandiderar till posten, varav en av dem är Magnus P Wåhlin, ordförande för Miljöpartiet i Växjö. Detta rapporterar Göteborgs-Posten.

Under torsdagen samlades Miljöpartiet i Göteborgs medlemmar för att fråga ut de fyra kandidaterna. När Göteborgsavdelningen var klara efter en två timmar lång utfrågning föll valet på Magnus P Wåhlin. Han fick det största stödet, vilket betyder att det är honom som Miljöpartiet i Göteborg kommer rekommendera till valberedningen.

– Det känns naturligtvis jätteroligt, säger Magnus P Wåhlin.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, minhockey.se, minboll.se, vxoweek.se och appen MinSMP. 5 veckor endast 5 kr! (ord pris 1 mån 139 kr)

Jämfört med finansmarknadsminister Per Bolund är politikern från Växjö mindre känd, vilket Magnus P Wåhlin tycker känns extra hedrande. Enligt Göteborgs-Posten valde över två tredjedelar av medlemmarna att lägga sin röst på honom, och det var hans sociala rättvisepatos som gick hem bland medlemmarna. Magnus P Wåhlin berättar att han vill ha en mer social och jämlik hållbarhet i Miljöpartiets politik.

– När vi gör den här stora omställningen för att klara klimatet, som jag tror att de flesta av oss förstår att vi måste göra, så kan vi inte med snabba åtgärder straffa den del av befolkningen som inte kan bidra. Om du bor på landsbygden och måste köra bil, då måste vi hitta ett system för dem. Det finns inget värre än att hamna vid sidan om. Man känner sig straffad, säger Magnus P Wåhlin.

Någon lösning så att även till exempel människor på landsbygden, där kollektivtrafiken går sällan eller inte alls också kan känna sig inkluderade i omställningen från bensin- eller dieseldrivna fordon till fossilfritt måste till, menar han.

– Bensinskatten slår jämnt över alla och att vi måste ställa om, det vet alla. Men när människor känner sig utanför eller straffskattade, då har vi ett samhälle som inte håller ihop och det får vi inte ha, säger Magnus P Wåhlin.

Hur tror du dina chanser är till kongressen i maj?

– Det är jättesvårt att säga, men jag tror jag har väldigt mycket att bidra med som språkrör. Jag tror jag kan prata så folk så de förstår vad jag säger, men det tror jag flera av kandidaterna kan. Jag tror mina chanser är goda och jag tror det finns ett sug efter att bredda politiken på allvar, att ta klyftan mellan stad och land på allvar.