Annons

Politiker till svars om cancervården

Minst var tredje person får en cancerdiagnos under sin livstid. Varje år diagnosticeras 1200 kronobergare. En siffra som väntas stiga.
Hur fungerar egentligen cancervården i länet? Det diskuterades på tisdagskvällen.
Växjö • Publicerad 29 augusti 2018
Michael Öberg (MP) och Anna Fransson (S) från den styrande röd-gröna majoriteten mötte oppositionen, med bland andra Eva Johansson (KD), vid tisdagens debatt om länets cancersjukvård.
Michael Öberg (MP) och Anna Fransson (S) från den styrande röd-gröna majoriteten mötte oppositionen, med bland andra Eva Johansson (KD), vid tisdagens debatt om länets cancersjukvård.Foto: Lena Gunnarsson

– Förhoppningen var att få en riktig genomlysning av hur cancervården ser ut i länet och vad vi kan förvänta oss i framtiden för kronobergarna, berättar Bengt Martinsson, ordförande för Cancerstiftelsen i Kronobergs län som på tisdagskvällen arrangerade en debatt på Katedralskolan i Växjö.

Regionpolitiker från samtliga partier hade hörsammat inbjudan. "Trygg vård utan köer", står det på Yngve Filipssons (L) valaffisch utanför skolan, där han tidigare var rektor. Men det kunde även de sju andra regionpolitikerna skriva under på.

Annons

Hur blir det med ett hospice i regionen? Vad gör Region Kronoberg för att förebygga att människor drabbas av cancer? Hur ska bemanningssituationen lösas? Det var några frågor för kvällen.

Företrädare för fyra patientföreningar fanns på plats och utfrågningen leddes av tv-journalisten Lennart Ekdal. Först inledde regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Per-Henrik Nilsson med en lägessammanfattning. Bland problemen tog han naturligtvis upp det som hela sjukvårdsdebatten valåret 2018 kretsar kring: de långa vårdköerna.

I dag påbörjas behandlingen inom vårdgarantins tidsgräns för bara 66 procent av regionens patienter med cancerdiagnos. Det är långt ifrån garantins innebörd, alltså 100 procent, men mycket bättre än i många andra landsting. Samtidigt menade han att det finns mycket positivt att lyfta fram.

Regionpolitikerna var rörande överens om att kortare vårdköer är prio ett men gav lite olika syn på vad som gjorts och vad som bör göras.

Mikael Johansson, moderaternas förstanamn, hävdade till exempel att "man aldrig haft så mycket personal samtidigt som man aldrig fått så lite gjort". Regionstyrelsens ordförande Anna Fransson (S) invände med att orsaken till att den administrativa personalen ökat är att de ska avlasta vårdpersonalen.

Anna Fransson vittnade om att personal berättat för henne att arbetssituationen förbättrats med höjd bemanning och höjda löner. KD:s Eva Johansson gav motsatt bild: Att personal talar om ökad stress.

Lennart Ekdal försökte höja tempo och temperatur i debatten med kritiska motfrågor medan Eva-Britt Svensson, Vänsterns nya förstanamn till regionen, menade att sjukvården är en så komplex verksamhet att man gör bäst i att lyssna på alla kloka idéer oavsett vem de kommer ifrån. Samförståndsanda har knappast präglat regionpolitiken den senaste mandatperioden.

Att man behöver rekrytera kompetent personal och se till att medarbetarna stannar kvar är inget nytt. Att bli en attraktiv arbetsgivare är ett slitet mantra som användes även denna kväll.

Läkaren Göran Carlstedt bidrog med en bild ur verkligheten på avdelning 40 där man får skicka sina onkologpatienter till andra avdelningar för att de egna är upptagna av andra patienter enligt överbeläggningsplanen.

– Då får de ligga nere på akuten i väntan på att komma upp till oss. Det är en sådan sak som gör att arbetsglädjen på onkologen inte är som förr. Har man inte arbetsglädjen kvar och kan göra det man är där för att göra då söker man sig någon annanstans. Det blir en ond cirkel och ännu fler försvinner.

Annons

Här drog han ned kvällens applåd.

Göran Carlstedt, som arbetat under olika politiska majoriteter i Region Kronoberg, fick frågan om det märkts skillnad ute i verksamheten beroende på vilka som styr.

Hans svar: Nej.

Samtliga regionfullmäktiges partier var representerade: Eva-Britt Svensson (V), Michael Öberg (MP), Anna Fransson (S), Eva Johansson (KD), Britt-Louise Berndtsson (C), Yngve Filipsson (L), Mikael Johansson (M) och Melena Jönsson (SD).
Samtliga regionfullmäktiges partier var representerade: Eva-Britt Svensson (V), Michael Öberg (MP), Anna Fransson (S), Eva Johansson (KD), Britt-Louise Berndtsson (C), Yngve Filipsson (L), Mikael Johansson (M) och Melena Jönsson (SD).Foto: Lena Gunnarsson
Bo StröbergSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons