1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Rosengren: Stoppa tillgången till gratis tolk

Oliver Rosengren (M) vill stoppa möjligheten till gratis tolk för nyanlända som läst klart SFI.
– Det är inte rimligt att man kan få tolk i flera år, säger han.
– Det är inte rimligt att man kan ha varit i Sverige i sex, sju år och skattebetalarna får stå för ens tolk, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd och ordförande i nämnden för arbete och välfärd i Växjö.
Foto: Per Jodenius

Nämnden för arbete och välfärd i Växjö kommun har utgifter för tolk på omkring en miljon kronor per år. Nämndens ordförande Oliver Rosengren (M) tycker att det är för mycket och nu vill han stoppa möjligheten till tolk för vissa nyanlända.

– Jag börjar fråga mig om det är rimligt att vi erbjuder tolk över tid. Det är rimligt att vi tillhanda håller och finansierar tolk i väntan på att man har en möjlighet att lära sig svenska. Men för personer som har genomgått etablering och därmed har deltagit i SFI i flera år, då är frågan hur länge man ska ha skattefinansierad tolk, säger han i Visby.

– Det är många sammanhang där vi ställer krav på att man ska ha en tolk men då tycker jag att man kan betala för den själv. Om man på flera år inte har lärt sig svenska, fortsätter han.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, minhockey.se, minboll.se, vxoweek.se och appen MinSMP. 5 veckor endast 5 kr! (ord pris 1 mån 139 kr)

Hur mycket pengar kommunen kan spara med Oliver Rosengrens förslag vet han i dag inte.

– Vi behöver titta på det mer noga, men det är inte rimligt att man kan ha varit i Sverige i sex, sju år och skattebetalarna får stå för ens tolk, säger han.

Martin Edberg (S) motsätter sig förslaget från Oliver Rosengren (M) om att stoppa möjligheten till gratis tolk för vissa nyanlända.
Foto: Arkivbild

Martin Edberg (S) är vice ordförande i samma nämnd och han reagerar starkt på förslaget om tolkar.

– Det vore roligt att någon gång få diskutera förslag som främjar integration och inte bara inskränker människors rättigheter. Att klara SFI är inte alls samma som att förstå myndighetsprocesser och beslut, säger han och fortsätter:

– Menar Rosengren verkligen att i ett läge där nämnden exempelvis förordar ett omhändertagande av barn, så ska föräldrarna inte ha rätt till tolk? Det skulle skapa merarbete för socialsekreterare och äventyra det grundläggande att vara lika inför lagen.