Separata patientingångar för att minimera smittrisken inom vården

Region Kronoberg inför från och med den 20 mars klockan 08.00 separata patientingångar i form av tält. En infektionsingång och en vanlig. Allt för att minimera risken för smitta inom vården.

Målet är att skydda äldre och sjuka samt förhindra att coronaviruset kommer in i vården. Det meddelade Region Kronoberg på en presskonferens på torsdagen.

– Det dyker upp nya fall som inte har några kopplingar till resor utomlands och vi har en smittspridning i landet. Därför blir det två separata patientflöden för dem som söker vård. Ett för dem som har luftvägsbesvär. Ett för dem inte har det. Det här gör vi för att minimera risken att smittas i vården, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Smittskyddsläkare Christian Blomkvist, verksamhetschefen för primärvård och rehab Lena Andersson Nazzal och biträdande sjukhuschef Rickard Claesson vid torsdagens presskonferens på Region Kronoberg.
Foto: Lars-Göran Rydqvist

Inlagda patienter får också räkna med att isoleras på eget rum till dess att provsvar visat att personen inte har coronaviruset som utvecklar sjukdomen covid-19.

Vårdcentraler eller jourläkarcentraler tar från och med nu inte emot några oanmälda besök. Patienter måste kontakta sin vårdcentral och boka besök.

– Vi flyttar också Ljungbys jourläkarcentral på kvällar och helger till Växjö. Det betyder att de som bor i den västra delen av länet ska kontakta jourläkarcentralen i Växjö på de tiderna, säger Lena Andersson Nazzal, verksamhetsområdeschef för primärvård och rehab.

Flytten beror på lokalbrist, enligt biträdande sjukhuschefen Rickard Claesson.

Hur stort ökat tryck det blir i Växjö vet man inte, men läkare i Ljungby kommer att finnas tillgängliga för videobesök, enligt Lena Andersson Nazzal.

Rickard Claesson berättar att Region Kronoberg kommer att sätta upp tält utanför akutmottagningarna i Växjö och Ljungby samt vid barnakuten.

– Vi vill separera inflödet av influensainfekterade. Vi kommer också att ställa in alla planerade operationer vecka 13 och vi vill att man avbokar bokade besök om man har symtom. Självklart genomförs akuta operationer, säger Rickard Claesson.

– Behöver man hjälp får man det, men vi gör vad vi kan för att minimera smittspridning i vården, säger smittskyddsläkare Christian Blomkvist.
Foto: Lars-Göran Rydqvist

Eftersom vården inte längre provtar för coronaviruset vet man inte hur många som insjuknat i covid-19. Inte heller berättar man om ålder eller kön på dem som konstaterats sjuka. När det gäller de 18 konstaterade fallen i Kronobergs län vet man att alla har smittats på resa eller funnits i närheten av någon som varit utomlands.

– För alla dem gäller att de inte varit speciellt sjuka och flera av dem mår nu bra, säger Christian Blomkvist.

Regiondirektör Martin Myrskog säger att det är många inom Regionen som är hemma och är sjuka.

– Vi kartlägger personalen hela tiden och är beredda att styra om personal dit behovet är som störst. Vi har ingen inneliggande person i nuläget som är smittad, säger han.

– En del personal provtar vi för att få tillbaka dem snabbare i tjänst om de jobbar i de allra viktigaste verksamheterna, säger Christian Blomkvist.

När det gäller materialtillgången ser det på vissa håll bättre ut än tidigare, säger Martin Myrskog.

– Till exempel jobbar vi ihop med Region Blekinge med att göra egna visir istället för att köpa. När det gäller andningsmasker väntar vi en leverans på 100 000 inom kort. Anledningen till att vi drar ner på planerade operationer beror på att vi på så sätt frigör vårdplatser om de skulle behövas. Vår uppgift just nu är ett ta hand om de äldre och svaga, säger Martin Myrskog.

Läs mer

Ledare

Kris i splittrat samhälle

I Stockholmsområdet är sex av nio av de som avlidit av coronaviruset Svensk-somalier. Detta varslade nyligen en förening för Svensk-somaliska läkare om. Det är ett besked som manar till eftertanke.

Sport

TV: Lindra din sportabstinens med omtalad handbollsdokumentär

Häng med bakom kulisserna i allsvenskan.

Krönika

Jan Bärtås: ”Det är inte snobbigt att nörda in sig”

Surölsfestival, porterträffar, vinterölsträffar, ölkryssningar, bockölsfest, belgoträffar, ölvandringar. Det går verkligen att nörda in sig i dryckens värld.

Reportage

T-Forden är bilen i Kurt Lindströms liv

T-Forden är världens näst mest producerade bil. 15 miljoner bilar tillverkades och några av dessa står hemma hos Kurt Lindström utanför Lammhult. Det han inte vet om bilmodellen är förmodligen inte värt att veta.

Det nya medielandskapet

Forskare: ”Alternativmedia fyller ett behov”

De etablerade svenska medierna har varit likriktade i nyhetsvärdering och vinkling. Det menar medieforskaren Kristoffer Holt. Det är förklaringen till att de invandringsfientliga alternativmedierna fått ett ovanligt stort genomslag här.