1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stormen drog in över Växjö – träd föll på bil och tak blåste av

Vid lunchtid på torsdagen drog stormen Laura in över Kronoberg och det blåser kraftigt. På flera mindre vägar i länet har träd fallit över vägbanan och i Växjö föll ett träd över en bil. Vindarna har även rivit ner ett större tak i Växjö centrum.

Vid lunchtid på torsdagen började det blåsa kraftigt i Kronobergs län när stormen, som har fått namnet Laura, drog in västerifrån.

– Vi har flera ärenden som gäller olika trafikstörningar på vägar i Kronoberg. Där är det ju främst inte något för polisen att hantera utan det är andra samhällsaktörer som tar vid, säger Katarina Rusin vid polisens ledningscentral i Malmö.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

P4:s trafikredaktion rapporterar om flera trafikstörningar runtom i Kronoberg. På Åbyforsvägen, mellan Åby och Öhr i Växjö kommun, har träd fallit över vägbanan och träd blockerar även vägbanan på länsväg 120 mellan Urshult och Ryd och på länsväg 124 i Ljungby kommun. Även på riksväg 30, i höjd med Tunatorp strax norr om Växjö, rapporteras att ett nedblåst träd delvis blockerar vägen. Vid tretiden kom nya larm om nedblåsta träd på riksväg 30 strax norr om Växjö.

På Tingsrydsvägen strax söder om Växjö centrum blev det vid tretiden stopp i trafiken sedan flera träd fallit över vägbanan.

Tingsrydsvägen i Växjö.
Foto: Carl Carlert

Strax före klockan två föll ett träd i allén på Västra Esplanaden i Växjö centrum över en parkerad bil.

Västra Esplanaden.
Foto: Petronella A Lindgren

– Vi har ännu inte ryckt ut på några ärenden där träd har fallit men nu börjar det blåsa hårdare och vi får in mycket samtal till räddningstjänsten. Så det är risk att läget blir värre här snart, berättade Roger Petersson som är räddningschef i beredskap vid Värends räddningstjänst vid tvåtiden..

En stund senare blåste ett större plåttak av i de hårda stormbyarna. Taket ska ha rasat ner på en innergård i korsningen Storgatan–Klostergatan i Växjö, enligt uppgifter till Smålandsposten.

Det nedrasade taket skadade en parkerad bil.

Ett tak har rasat ner på en innergård i Växjö centrum.
Foto: Lars-Göran Rydqvist

Även delar av ett plåttak på Kvarnvägen på öster i Växjö ska ha blåst ner och skadat flera bilar, enligt polisens ledningscentral i Malmö.

Kvarnvägen på öster.
Foto: Lennart Ernstsson

”Se över lösa föremål utomhus, plocka in eller förankra dem. Om ni ska ut och röra er under dagen eller kvällen, var försiktiga, se upp för nedblåsta träd och andra föremål”, skriver Växjö kommun på sin hemsida.

På Norra Esplanaden i Växjö har ett träd fallit på en fastighet.
Foto: Lennart Ernstsson

Enligt Eons hemsida var cirka 1 200 av bolagets kunder i Kronobergs län strömlösa vid halv tretiden på torsdagen.

Öresundsbron har stoppat all trafik i båda riktningar på grund av storm. Stoppet gäller både bilar och tåg, uppger Skånetrafikens presstjänst för TT.

– Det är risk för kringflygande föremål, skador på byggnader, att träd fälls. I samband med det kan det bli en del problem med elförsörjningen, säger Jonatan Kvernby, meteorolog vid SMHI till TT.

Inställda tåg

Vid lunchtid på torsdagen gick Trafikverket ut med information om inställda tåg på följande sträckor:
Malmö–Ystad–Simrishamn, Halmstad–Värnamo, Helsingborg–Ängelholm och Ramlösa–Eslöv, från klockan 09 torsdag till klockan 05 fredag.
Kalmar–Linköping, från klockan 12 torsdag till klockan 05 fredag.
Kristianstad–Karlskrona, från klockan 14, beräknas kunna öppna under kvällen.

Artikeln uppdateras