Svenska regeringen nobbar fotbolls-VM

Den svenska regeringen kommer inte att åka till fotbolls-VM i Ryssland nästa månad. Sveriges idrottsminister Annika Strandhäll (S) säger att hon, liksom övriga regeringen, väljer att stanna hemma.
Vladimir Putin och Gianni Infantino.
Foto: Ivan Sekretarev

Den svenska regeringen kommer inte att åka till fotbolls-VM i Ryssland nästa månad. Sveriges idrottsminister Annika Strandhäll (S) säger att hon, liksom övriga regeringen, väljer att stanna hemma.

"Jag är djupt bekymrad över den politiska situationen i Ryssland, särskilt när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter. Regeringen har sagt nej till att vara med på invigningen och jag planerar inte att delta på plats i Ryssland", säger Annika Strandhäll i ett uttalande till TT.

Hon kommer dock att följa och heja på herrlandslagets VM-äventyr hemifrån.

"Jag tror och hoppas att Sverige kommer gå långt i spelen", säger Annika Strandhäll.

Inte heller kungafamiljen kommer att åka till Ryssland.

– Ingen i familjen är planerad att närvara, säger informationschef Margareta Thorgren till TT.

Sedan tidigare har bland annat Storbritannien meddelat att inga ministrar eller kungligheter åker till VM. Britterna anklagar Ryssland för at ligga bakom giftattacken i England mot ryska ex-spionen Sergej Skripal.

Läs mer

Växjö

Bortplockade konstverket ”Pastor Lax” ligger ute igen

Nu har det digitala konstverket ”Pastor Lax” lagts ut igen. Men med ännu mer tydlighet om att det rör sig om ett konstverk.

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt drograttfylleri i Torsås, hus totalförstört i Lilla Edet och förlängda riktlinjer för social distansering i hela USA.

Sport

Golf slog fotboll när ny bana invigdes – Ravelli: ”Jag var roten till allt det onda”

Under en invigning i miniatyrformat fick bröderna Ravelli se sig besegrade av proffsgolfaren Alexander Björk när Glasrikets GK öppnade sin Fotbollsgolfbana.

Kultur

Svårt läge för frilansande kulturarbetare

Corona-viruset gör många frilansande kulturarbetare arbetslösa. Smålandsposten har gjort en rundringning till några i kulturbranschen.

Moderator

Kristina Bingström: Du behöver inte oroa dig, Lena K Samuelsson, vi har koll på det lokala

Vi kommer att fortsätta leverera just specifik information på kommunnivå. Som vi gör varje dag, dygnet runt, året om. Med eller utan coronakris.

Ledare

Mattias Karlsson som buren isotop

Man ser den överallt numer. Den där tredelade kostymen innehållandes Sverigedemokraternas Mattias Karlsson. Han som skall starta en konservativ tankesmedja. Därför ramas numer en massa varningar för det nya högerhotet in med just Mattias Karlsson. Syns bilden – iaktta försiktighet. Eller bara spring.