1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tufft för Frank att ta sig till Bryssel – Bali kan stå i vägen

Moderaterna i Kronoberg vill att Bo Frank ska bli ledamot av EU-parlamentet.
Men enligt uppgift kan det blir tufft, han har inte tillräckligt starkt stöd inom partiet.
– Jag tror att min profil, med fokus på miljön, tilltalar en bredare väljargrupp än vad Hanif gör, säger Bo Frank.
Bo Frank (M) kan få det svårt att hamna i toppen av Moderaternas lista till EU-parlamentet. Enligt uppgift till Smålandsposten står Hanif Bali (M) i vägen.
Foto: Montage/TT/Smålandsposten

I höst är det val till riksdag, kommun och landsting men redan till våren 2019 är det dags för nästa val. Då ska Sveriges representanter till Europaparlamentet utses. Smålandsposten har tidigare rapporterat om att Moderaterna i länet har nominerat Växjös borgmästare Bo Frank (M) till partiets valsedel.

Partiets nationella valberedning är nu i gång med sitt arbete att ta fram ett förslag till valsedel och i förra veckan hölls de första intervjuerna med de kandidater som har blivit nominerade.

Enligt vad Smålandsposten erfar har valberedningen ännu inte träffat Bo Frank och det är oklart om de kommer att träffa honom för en intervju.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, minhockey.se, minboll.se, vxoweek.se och appen MinSMP. 5 veckor endast 5 kr! (ord pris 1 mån 139 kr)

– Jag kan inte kommentera vilka kandidater vi har träffat för en intervju men jag kan säga att vi inte har träffat Bo Frank. Om vi intervjuar honom i framtiden vet jag inte, säger en ledamot av valberedningen.

Hanif Bali, riksdagsledamot (M).
Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Enligt uppgift till Smålandsposten är det riksdagsledamoten Hanif Bali (M) som står i vägen för Bo Frank, då de har en liknade profil inom migrationsfrågan.

– Vi har redan genomfört en del intervjuer men vi träffar inte alla kandidater utan bara de som är aktuella för toppen av listan, säger en annan ledamot av valberedningen.

Enligt uppgift har Europaparlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M) ett starkt stöd även utanför partiet.
Foto: Emil Langvad/TT

Moderaterna har i dag tre ledamöter i Europaparlamentet: Anna Maria Corazza Bildt, Christofer Fjellner och Gunnar Hökmark.

– Folk internt har tröttat på de sittande ledamöterna och det finns en stark press på valberedningen om att göra ett byte. Anna Maria Corazza Bildt har ett starkt stöd utanför partiet och hon är väl den som blir kvar. Hanif Bali har ett stort stöd i partiet och chansen för att han hamnar på valbar plats är stor, säger en person nära partiledningen.

När Smålandsposten pratar med Hanif Bali på måndagen bekräftar han att han träffade valberedningen för en intervju under partiets Sverigemöte för någon vecka sedan.

Är du intresserad av en plats på listan?

– Jag har fått nomineringar från ett par länsförbund. Men just nu pågår valberedningens arbete och jag tar ställning till det efter valet, om jag får en fråga, säger Hanif Bali.

Du avvisar inte tanken?

– Nej. Inte nödvändigtvis med tanke på hur migrationsfrågorna allt mer har blir förflyttade till EU-nivå och med tanke på att vi betalar Turkiet för att hålla gränsen.

Bo Frank (M), borgmästare i Växjö kommun.
Foto: Per Jodenius

Bo Frank anser sig dock ha ett större stöd bland väljarna än sin motståndare.

– Jag vet ännu inte om jag vill bli heltidspolitiker igen men man ska inte glömma de som röstar. Jag tror att min profil, med fokus på miljön, tilltalar en bredare väljargrupp än vad Hanif gör. Han har sitt gäng i Stockholm och sedan är det inte så mycket mer, säger Bo Frank.