1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ygeman öppnar för ökat krisstöd

Regeringen kritiseras för att inte ha gjort tillräckligt för att höja krisberedskapen i landet.
S gruppledare i riksdagen Anders Ygeman tycker inte att regeringen har fått särskilt mycket kritik för brister i krisberedskapen.
Foto: Lydia Arvidsson Shukur

– Jag hade varit mer imponerad om den politiska kritiken kommit under åren när det inte var en stor brand, säger Anders Ygeman.

Den socialdemokratiske gruppledaren var i Växjö under söndagen för att se vilken nytta regeringens stödpengar gjort i välfärden, bland annat de två miljarderna till äldreomsorgen som ökat bemanningen och aktiviteterna på Växjös särskilda boenden.

Fram till för ett år sedan var Anders Ygeman inrikesminister med ansvar för krisberedskapen. Den särskilde utredaren av Västmanlandsbranden 2014 Aud Sjökvist har kritiserat regeringen för att den avslutade utredningen i förtid och bland annat inte åtgärdat bristerna inom räddningstjänsten.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 537 kr)

– Jag tror att det i grunden var ett bra beslut för att vi snabbare skulle få aktiva åtgärder på plats, säger Anders Ygeman.

Han hävdar att räddningstjänsten är väl utvecklad och har en "ganska stor" kapacitet, samtidigt om han påminner om att det är en kommunal angelägenhet.

Oppositionen har kritiserat regeringen för att Sverige har för dålig flygsläckningsförmåga.

– Man kan fundera på hur den flygburna räddningskapaciteten ska se ut. Jag tror att den i Sverige kommer att få vara helikopterbaserad i första hand eftersom den typen av natur vi har i Sverige gör helikoptrar effektivare än flygplan.

Anders Ygeman ser en stor fördel med att kunna poola resurser inom EU, men också att det svenska samhällets samlade resurser används.

– Det är klart att den ordning vi har haft där olika myndigheter har köpt helikoptrar bara för sin myndighets specifikationer det har inte varit bra.

Bland annat Sjöfartsverkets helikoptrar saknar utrustning för att släcka bränder.

LRF Sydost har kritiserat regeringens krispaket på 1,2 miljarder kronor för att vara för litet för att rädda svenskt lantbruk. Vad säger du om det?

– Vi får väl se helt enkelt. Det här är det största stödprogrammet som vi har gjort på jag tror 30 år. Vår förhoppning är att det ska hjälpa. Gör det inte det får vi väl återkomma.

Varför har ni inte sökt ett bredare politiskt stöd för att vara säkra på att paketet går igenom riksdagen både före och efter valet?

– Jag ser egentligen inte några som har gått ut och sagt att det är för mycket pengar och att de inte vill ge de här pengarna, så jag ser inte att det är hotat direkt innan valet i varje fall, säger Anders Ygeman.