Annons

Ingen …demokrati …i Handels

Svar till Jens Lundberg, pressekreterare för Handelsanställdas förbund (Smålandsposten 9/6).
Replik • Publicerad 17 juni 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I samtliga LO-förbund kan du vara aktiv politiker och samtidigt ha förtroendeuppdrag i ditt fackförbund. Det gäller alla partier förutom Sverigedemokraterna. Där är Handels inget undantag. Den som är aktiv och öppet arbetar för Sverigedemokraterna behöver alltså välja mellan sina uppdrag. Bakgrunden är att en skiljenämnd gett Handels rätt att säga upp en SD-företrädare från sitt förtroendeuppdrag. En process som inte har gått rätt till och ett beslut som saknar grund, då det inte framgår vilka stadgar som brutits.

Den svenska fackföreningsrörelsen har starka band till det socialdemokratiska partiet. Den nära kopplingen är varken bra för facket, partiet eller demokratin. Historiskt har S varit det dominerande partiet inom facket. Med vilken rätt går LO i säng med ett politiskt parti som endast stöds av en minoritet av dess medlemmar? Mätningar gör gällande att SD är lika stora som S bland LO-medlemmar i dag.

Annons

Samverkan mellan S och LO handlar också om pengar. Under åren 2015-2018 skickade LO och dess förbund sammanlagt in hela 46 miljoner kronor i ekonomiskt stöd till S, vilket motsvarar nästan halva S valbudget 2018.

En synnerligen motsägelsefull avslutning gör också Jens Lundberg när han menar att det är "Fritt fram att tycka vad som helst" vilket är precis vad man säger sig inte vilja företräda. Retoriken som tillämpas med att påstå att SD-värderingar bekämpar Handels medlemmar måste på samma grunder tolkas så att en medlem i Vänsterpartiet som bekämpar kapitalister heller inte kan bli aktiv medlem i Handels?

Hade Jens Lundberg haft fel partibok hade han aldrig blivit pressekreterare för Handelsanställdas förbund. Medan Sverigedemokraterna konstant växer sig starkare fortsätter Handels och LO-förbunden att undvika plikten med alla medlemmars lika värde. Handels dunkla värderingar är odemokratiska. När ska Handels vakna och inse det?

Christer Svensson, SD Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons