Karim är Kostas nya stjärnkock

Den franska krögare Karim Khouani är ny kökschef på Brasserie 1742 i Kosta. Målet är att fixa en Michelinstjärna till restaurangen redan nästa år.

Den första september tar Karim Khouani över som kökschef på Brasserie 1742 i Kosta. Efter att kocken Edin Dzemat hastigt lämnade sin tjänst som kökschef på restaurangen i början av augusti förra året har hotellet sökt efter en ny köksmästare. I september förra året meddelade Torsten Jansson, vd på new Wave Group att alla planer inom gastronomin fortsatte framåt och en ny kock skulle rekryteras. Han meddelade då att de hade en person i tankarna och många andra som var intresserade. Nyligen kunde Sydsvenskan berätta att det blir den franska kocken Karim Khouani som tar över.

Karim Khouani har tidigare arbetat på Michelinkrogen à Vindåkra i Tygelsjö men lämnade den tjänsten för att bli kökschef på restaurang Sture i Malmö. Restaurang Sture fick under förra året sin första Michelinstjärna efter att Karim Khouani hade arbetat där i tre månader.

Karim Khouani är ny kökschef i Kosta. Bilden är tagen vid à Vindåkra i Tygelsjö.
Foto: Andreas Hillergren / TT

Varför Kosta?

– Varför inte? Det är en ny utmaning i livet. Ibland måste man ta beslut och göra något du tror på. I Malmö har jag varit i åtta år, när jag flyttade till Sture hade vi en stjärna efter tre månader. Utmaningen var inte längre den samma. Jag ville ha en till stjärna och gå vidare. Jag har hört mycket om Kosta och varit där ett par gånger. Gruppen och projektet var intressant för mig. Det var en utmaning, men jag var tvungen att göra det, säger Karim Khouani.

När kommer Kosta ha sin första stjärna?

– I februari, säger han snabbt och fortsätter:

– Vi hoppas det. Jag har gjort det förut med Sture, på kortare tid. Men man behöver allt för att få till det bra.

Det blir ingen flytt till Kosta i första taget. Karim Khouani bor i Skanör och till en början är planen att han ska pendla till Kosta.

Läs mer

INNEBANDY

Förre Viperstränaren tar över Lagan

Christian Guntsch lämnade jobbet som huvudtränare för Växjö Vipers i SSL under den gångna säsongen. Nu har Växjöprofilen fått ett nytt tränarjobb. 38-åringen tar över allsvenska Lagan IBK.

Feature

Ramslök - en delikatess vid vårens matlagning

Sport

Ej prenumerant: Köp Smålandspostens minidokumentär om Amo HK

Häng med bakom kulisserna i allsvenskan.

Inblick

Rasism: ”Vi släpper inte in asiatiska kvinnor, de har försökt sälja sex här.”

Orden var vad Merlita Malmström fick kastat rätt i ansiktet av en dörrvakt.

Inblick

Decennier av FN-kritik mot Sverige

Det är fritt fram för rasistiska organisationer. Ingen officiell statistik förs över hur orättvisor slår mot invandrare. FN har återkommande kritiserat Sverige för att inte ta rasism och diskriminering på allvar.

Tipsa oss!

Vet du mer? Hör av dig till Smålandsposten

Tipsa redaktionen på 0470-77 06 07 eller nyheter@smp.se