Annons

Danius, Espmark och Englund återvänder

Efter vårens turbulens kring Svenska Akademien ställde de avhoppade ledamöterna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark ett ultimatum – de skulle komma tillbaka om Horace Engdahl lämnar.
Kravet uppfylldes inte men nu väljer de att återvända ändå – åtminstone tillfälligt.
Svenska Akademien • Publicerad 30 augusti 2018
Sara Danius. Foto: TT
Sara Danius. Foto: TTFoto: Lars Pehrson/SvD/TT

Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund återvänder till arbetet i Svenska Akademien för att institutionen ska kunna välja in nya ledamöter, skriver Svenska Dagbladet.

Ledamöterna återvänder dock inte permanent till Akademien.

Annons

– Som man hörde i avslutningen av Sara Danius sommarprat så vill vi delta i återuppbyggnaden av Akademien, och det innebär närmast att vi kommer att delta i återinvalen av nya ledamöter. Att tala om att vi återvänder till Akademien blir såtillvida snett, det som det är frågan om är att vi på detta begränsade sätt deltar i återuppbyggnaden, säger Kjell Espmark till TT.

TT: Kan ni fortfarande tänka er att återvända om Horace Engdahl lämnar sin stol?

– Där har vi ju måst tänka efter. Han lämnar ju inte sin plats så som vi hade hoppats. Då får vi resonera som så att tillsynen om Akademien och dess framtid måste gå före personhänsyn. Vårt ansvar är sådant att vi måste ställa upp för att vara med och bygga upp Akademien. Vår lojalitet ligger hos Akademien och då får vi bortse från personliga hänsyn.

Svenska Akademiens stadgar säger att det krävs tolv ledamöter för att välja in nya medlemmar. Efter vårens många avhopp bestod gruppen dock bara av tio ledamöter. Med Danius, Englunds och Espmarks hjälp ska man nu kunna uppfylla kraven.

I sitt "Sommar i P1" från den 18 augusti sade Sara Danius att hon var beredd att hjälpa Akademien.

– Numera är jag passiv ledamot av Akademien liksom Kjell Espmark och Peter Englund. Alla vi tre kan dock tänka oss att hjälpa till vid en räddningsoperation så att Svenska Akademin så småningom kommer på fötter, sade hon i programmet.

Vad som händer när nya ledamöter är invalda är ännu oklart.

– Det får vi se, detta är ett första steg. Sedan får vi se vad som händer senare. Men det blev lite tokigt att säga att vi återvänder, säger Kjell Espmark.

TT: Kommer ni att delta vid torsdagens möte i Börshuset?

– Det får vi ta ställning till sedan. Ännu föreligger ingen dagordning.

Annons

Svenska Akademien håller sitt första sammanträde för hösten den 6 september.

Erika Josefsson/TT

Matilda Kvarnström Lantz/TT

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons