Annons

Världens modernaste krishantering

En uppblåst självbild kommer inte att vara till hjälp i arbetet mot Coronasmittan.
Publicerad 29 maj 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Återigen har Italiens ambassadör känt sig tvingad till att kommentera Folkhälsomyndighetens Anders Tegnells beskrivning av händelseförloppet i samband med Coronasmittans framfart i världen.

Det var i en radiointervju i söndags som Tegnell uttryckte att ”Jag hade trott att vi i ett modernt och rikt samhälle som Sverige borde kunna skydda våra äldre. Det ska inte behöva vara som det såg ut i Kina eller kanske till och med i Italien, där man har mindre resurser för sådant.” och åter hamnade på ambassadörens radar. Första gången var i mars och den snabba smittspridningen i Bergamo-trakten och som ledde till att vården där kortvarigt överbelastades.

Annons

Ambassadör Cospito gör i sitt öppna brev processen kort med bilden av att Italien skulle lida brist på resurser och kunna exkluderas från den skara av moderna och rika länder på det sätt som Tegnell verkar göra. Italienare lever i genomsnitt något längre än svenskar och tillgången till intensivvård är betydligt bättre, räknat per tusen invånare. Men huvudsaken är förstås det skymfliga i att företrädaren för den svenska strategin visar så liten ödmjukhet samtidigt som Italiens vedermödor innebar att vi gavs chansen till att vara bättre förberedda.

Och just denna beredskap är något vi behöver intressera oss för. Tegnells odiplomatiska uttalanden ger nämligen en olustig känsla även inom Sveriges gränser. De påminner nämligen om en besvärande blind fläck som återkommande inneburit att politiker och makthavare fattat dåliga beslut. Den blinda fläcken är tanken om att Sverige är världens modernaste land och innebär att det hela tiden finns en risk för att någon aspekt av vårt samhälle överskattas eller att det överinvesteras i oprövade lösningar. Skolan är ett exempel, hur många gånger har man inte hört att den skall ligga i framkant? Det gäller teknik, metoder och hur klassrummen skall se och väldigt ofta har det efter många om och men visat sig vara helt ofruktbart. Testar man bara att yttra orden ”skolan bör ligga i bakkant” inser man snabbt att det är överlägset om man vill se till så att barns lärande tas till vara på bästa sätt.

Det som oroar med Tegnells hänvisningar till Italien är inte bara att de andas provinsialism utan också att de innebär att idén om världens modernaste land kan ha fått inflytande över den svenska krishanteringen. Och visst finns det tecken på att vi överskattat vår förmåga även på detta område. I dagarna rapporterade Sveriges Radios Ekot att regeringen tidigt uttryckte att vi var väl rustade för situationen samtidigt som man inte hade koll på hur mycket skyddsmaterial som fanns lagrade av kommunerna.

Självbilden av att vara världens modernaste land har inte, och kommer inte att vara oss till hjälp. Den är en form av patriotism som leder till handlingsförlamning och navelskådande istället för tjänstvillighet. Och det är mycket välkommet att Italiens ambassadör försöker hjälpa oss till rätta med denna självbild.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons