Annons

Det finns flera utmaningar för kommunen

Skolan är den kortsiktiga utmaningen, arbetstillfällena är den långsiktiga. Kommunen måste också forska i varför invånarna känner sig mer otrygga. Det menar Lars Altgård, Socialdemokraternas toppnamn.
Lessebo kommun • Publicerad 3 september 2018
Lars Altgård (S) ser flera utmaningar i kommunen.
Lars Altgård (S) ser flera utmaningar i kommunen.Foto: Privat

Lars Altgård (S) är ordförande i socialnämnden och inför valet 2018 toppnamn för Socialdemokraterna i Lessebo kommun. Han är fembarnsfar, född och uppvuxen i Lessebo och gick en teknisk utbildning på gymnasiet i Växjö där han utbildade sig till gymnasieingenjör. Numera arbetar han med administrativa uppgifter på ett familjeföretag i Hovmantorp med inriktning inom pappers- och massaindustrin.

– Jag började jobba på pappersbruket 1983. Där jobbade jag i 30 år, först i produktionen och sedan med mer administrativa uppgifter centralt i företaget, säger Lars Altgård.

Annons

Att ha varit med ”hela vägen” i yrkeslivet, från skiftarbete på industrigolvet till kontorsarbete tycker han är en värdefull erfarenhet att ta med sig in i politiken.

– Det är viktigt att man har varit ute i arbete och fått se vad det innebär. Det är ju arbetarnas verklighet och den är jätteviktig. Det är för invånarna som vi finns och verkar för, säger Lars Altgård.

Han har varit politiskt aktiv sedan mitten av 80-talet. Engagemanget började med ett missnöje med Bostadsstiftelsen Fyrklövern, numera Lessebohus.

– Jag hade synpunkter och åsikter. Jag har för mig att det var dåvarande kommunalrådet Rolf Niklasson som undrade om jag inte ville engagera mig politiskt.

Och på den vägen är det. Lars Altgård blev erbjuden en plats i styrelsen på Bostadsstiftelsen Fyrklövern, parallellt med det en plats i socialnämnden, sedan arbetsutskottet, barn- och utbildningsnämnden och till slut tillbaka i socialnämnden.

Frågan om vilken som är Lessebo kommuns största utmaning tycker han är komplex. Det finns mycket, både långsiktiga och kortsiktiga problem att ta tag i. Skolan, arbetstillfällen och den upplevda otryggheten är något han nämner. Ett bättre resultat inom skolan måste uppnås. Meritvärdena på Bikupan har sjunkit, men det beror på den höga andelen nyanlända som Lessebo tog emot under en kort tid. Det sätter sina spår i resultaten med bristande språkkunskaper vilket leder till svårigheter att hänga med i undervisningen, anser Altgård.

– Samtidigt måste vi ha en organisation och kunna hantera det.

Hur då?

– Med målmedvetet och strategiskt arbete. Det tycker jag man jobbar bra med redan nu. Men, när det har kommit så många på så kort tid låg man efter och framför allt har det varit svårigheter att rekrytera personal, säger Lars Altgård och fortsätter:

– Där måste vi lyckas bättre, skapa bättre arbetsmiljöer och vara en attraktivare arbetsgivare helt enkelt.

Annons

Hur gör man för att vara en attraktivare arbetsgivare och skapa en bättre arbetsmiljö?

– Ja, om det fanns en quick-fix så hade alla gjort det. Det är svårt när lärare är ett bristyrke. Men mindre elevgrupper och högre lärartäthet är några sätt.

Den långsiktiga utmaningen är enligt Lars Altgård arbetstillfällena. Näringslivsklimatet kan bli bättre och det behövs bättre pendlingsmöjligheter. Han syftar på ett önskat tågstopp i Skruv där kommunen behöver arbeta mer i frågan tillsammans med regionen. Den ökade upplevda otryggheten är något som han vill förstå sig på bättre.

– Invånarna känner en upplevd otrygghet medan den faktiska tryggheten finns där. Det är väldigt få som blir utsatta för brott.

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons