Annons
Nyheter

Hemmasemester ger vandrarhem nytt hopp

Coronapandemin har slagit hårt mot landets turistnäring. Men efter en mörk vår ger den senaste tidens reseråd från Folkhälsomyndigheten nytt hopp åt landets vandrarhem, när många väljer att semestra nära hemmet i sommar.
Coronaviruset • Publicerad 16 maj 2020
Cesar Grivans, vandrarhemsvärd på Möja.
Cesar Grivans, vandrarhemsvärd på Möja.Foto: Privat
Stockholms skärgård väntas locka fler besökare än vanligt i sommar. Arkivbild.
Stockholms skärgård väntas locka fler besökare än vanligt i sommar. Arkivbild.Foto: Henrik Holmberg / TT

Att årets sommar kommer att se annorlunda ut jämfört med tidigare år råder det ingen tvekan om när den pågående coronakrisen tvingar många att lägga om semesterplanerna.

Krisen ledde också till att Svenska Turistföreningen (STF), som driver över 250 av landets vandrarhem, tidigare i vår genomförde såväl korttidspermitteringar som uppsägningar när man tvingades stänga sina fjällstationer i förtid.

Annons

Enligt Cesar Grivans, värd på STF:s vandrarhem på ön Möja i Stockholms skärgård, har våren hittills också sett dyster ut, trots att vandrarhemmet tillhör ett av de mest populära inom organisationen.

Under april månad hade man inte en enda gäst efter Folkhälsomyndighetens avrådan från icke-nödvändiga resor, och enligt Cesar Grivans är det tydligt att folk lyssnar på myndigheternas råd.

– Så fort det har kommit en rekommendation, så märker vi av det. I påskas var vi först fullbokade och sedan bokades allt av, så folk är uppenbarligen lydiga, säger han.

Påverkat bokningar

Men efter en dyster vår kan nu en ljusning skymtas efter de senaste reseråden från Folkhälsomyndigheten. Framför allt handlar det om rådet att endast företa resor som motsvarar två timmars bilfärd från bostaden, något som redan har påverkat bokningsläget på de vandrarhem som ligger i närheten av landets storstäder.

På vandrarhemmet på Möja, som redan sedan tidigare hade full beläggning under sommarmånaderna, har man de senaste dagarna fått många bokningsförfrågningar från Stockholm.

Men att fler än tidigare vill besöka skärgården innebär också en utmaning, enligt Cesar Grivans.

– Det kommer att bli en jätteutmaning om de flesta i närregionen ska åka till Stockholms skärgård. Även i normala fall är skärgården överbelamrad vad gäller gästhamnar, toaletter och stugor. Visst är det härligt med besökare, men det brukar bli väldigt många under en sommar, och om den här sommaren blir extrem så kommer alla inte få plats, säger han.

Bosatta i Skåne

Även Ronny Larsson, vandrarhemsvärd på STF:s vandrarhem i Backåkra på Österlen, bekräftar bilden av att många tycks välja att följa Folkhälsomyndighetens råd och förlägga semestern till en plats nära hemmet.

För efter en mörk vår med många avbokningar börjar nu allt fler bokningar att strömma in, och årets gäster tycks till stor del vara bosatta i Skåne, berättar han.

– Först avbokades allt i mars, men nu börjar bokningarna komma, och det som skiljer sig från tidigare är att det till största del handlar om bokningar från närliggande städer som Malmö och Lund. Så folk verkar ju hålla sig till rekommendationerna från myndigheterna, säger Ronny Larsson.

Inga tydliga effekter

Annons

Kajsa Örtengren, som i privat regi driver Hunnebostrands vandrarhem Gammelgården på Västkusten, säger däremot att de senaste reseråden ännu inte gett några tydliga effekter på bokningsläget inför sommaren.

– Det kommer några bokningar i veckan, men vår bild är inte att de har ökat på grund av Folkhälsomyndighetens råd, säger hon.

Enligt Kajsa Örtengren kan en möjlig förklaring till att bokningarna på Västkusten inte tycks ha ökat i samma takt som i Stockholms skärgård vara att Stockholm har drabbats hårdare av coronapandemin jämfört med Västra Götaland. Och reseråden från Folkhälsomyndigheten gör att det är för långt för stockholmarna att ta sig till Västkusten, säger hon.

– För dem som har varit instängda i Stockholm, där utfallet av pandemin varit större än här, kanske det känns viktigare att boka. Och för dem är det ju för långt att ta sig till Västkusten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons