Skellefteås perfekta månad – tio raka segrar

Tio vinster av tio möjliga i februari.
Skellefteå går som tåget i SHL och är, efter kvällens 8–2-seger mot Leksand, ny tvåa i SHL.
Ishockey • Publicerad 29 februari 2020
Skellefteås Robin Alvarez gjorde två mål i 8–2-segern mot Leksand.
Skellefteås Robin Alvarez gjorde två mål i 8–2-segern mot Leksand.Foto: Erland Segerstedt/TT

Nej, det går inte att klaga på Skellefteås formkurva den senaste månaden.

Senaste förlusten kom den 30 januari (1–4 mot Malmö) – men sedan dess har segrarna avlöst varandra.

En efter en har Linköping, Luleå, Färjestad, Örebro, Djurgården, Oskarshamn, Rögle, HV71 och Brynäs fått kapitulera under årets andra månad. Frågan var om trenden skulle hålla i sig februari ut när Leksand gästade Skellefteå Kraft arena.

Svaret? Ett rungande ja.

Efter att ha tappat en tvåmålsledning mot SHL:s nästjumbo i den första perioden repade sig hemmalaget. Robin Alvarez hann med minuten kvar till pausen göra 3–2 – och när spelet sedan kom igång igen var det Skellefteå för hela slanten.

Alvarez "hysteriska form"

Niclas Burström och Philip Broberg ökade med varsitt mål på till 5–2 i början av andra, och det hela slutade med en rejäl utskåpning efter att Joakim Lindström och Alvarez dubblerat sin målskörd.

– Alvarez är i en hysterisk form. Fantastiskt kul, han jobbar hårt, säger Tommy Samuelsson om skåningen som nu står på sju poäng på två matcher.

Rickard Hugg fastställde slutresultatet till 8–2, en minst sagt betryggande seger som innebar månadens tionde triumf på lika många matcher. Skellefteå är i och med detta ny tvåa i SHL, elva poäng bakom serieledande Luleå och två pinnar före trean Färjestad.

– Vi har gjort det ganska bra i februari och nu gäller det att ta hand om den positionen som vi har skaffat oss, för den har inte kommit gratis, säger Samuelsson.

Brithén straffhjälte

Samtidigt besegrade Rögle Linköping på straffar efter att Ted Brithén avgjort för Ängelholmslaget. Rögle är därmed kvar på fjärde plats medan Linköping härjar vidare i ingenmansland mellan negativt kval och slutspel.

Precis ovanför slutspelsstrecket, på tionde plats, återfinns Växjö som tog en välkommen seger mot Örebro. Slutresultatet skrevs till 4–1 efter att hemmalaget vänt underläge till seger i Vida arena.

Bakom Växjö jagar Brynäs – som lyckades vinna borta mot tabellsexan HV71 efter en galen målfest. Emil Mohlin avgjorde mötet som slutade 6–5 till gästerna från Gävle.

Tidigare under lördagen hissades Redhawks-ikonen Jesper Mattssons tröja i Malmö arena. Sedan fick den förre Malmö- och Färjestadsspelaren, numera assisterande tränare i Malmö, se sitt lag vinna över just Färjestad med 3–1.

– Det var en skön lördag, sade Mattsson till C More.