Annons

Kommunen går in som garant för bredband

Nu har kommunen en gällande bredbandsstrategi för fiberutbyggnad.
– Det är full fart framåt som gäller, säger Ingemar Hugosson (C), ordförande i Uppcom.
UPPVIDINGE • Publicerad 20 augusti 2018

Nu har kommunen antagit den bredbandsstrategi som Uppcom tidigare fått i uppdrag att ta fram. Stategin innebär att Uppvidinge har en plan för att säkerställa utbyggnaden av fibernätet i hela kommunen. Kommunen ställer sig samtidigt som säkerhet om stödpengarna från länsstyrelsen inte räcker hela vägen. Något som styrelseordföranden i Uppcom Ingemar Hugosson (C) dock inte tror.

Ingemar Hugosson (C) är glad över det övergripande beslutet som togs av kommunledningen i bredbandsfrågan. I och med den säkras infrastrukturen för internet.
Ingemar Hugosson (C) är glad över det övergripande beslutet som togs av kommunledningen i bredbandsfrågan. I och med den säkras infrastrukturen för internet.Foto: Annika Niquet

– Men om det gör det så är kommunen nu garant för att arbetet fortsätter, säger han.

Annons

Regeringens mål är tydligt. Hela Sverige ska ha tillgång till ett snabbt bredband, senast 2025. Utbyggnaden är planerad i olika etapper för att kunna klara målet. Och Uppvidinge kommun vill hålla sig i framkant i den utvecklingen och bredbandsstrategin stakar ut vägen för hur det ska ske.

– Det är full fart framåt nu, säger Ingemar Hugosson.

2007 klev han in som Uppcoms styrelseordförande. Han beskriver att det kommunala IT-företaget var sargat och hotat då.

– Företaget stod med en sparkad vd och det fanns stora krafter för en total outsourcing av hela IT-verksamheten på den tiden, berättar han.

I dag är han glad att han kämpat på framåt. Uppcom drivs med lönsamhet och de sista åren har arbetet med utbyggnaden av fiber varit intensivt. Men oron att valet kan innebära förändringar finns.

– Det jag är mest orolig för är att någon efter valet tänker att det går att få in pengar till kommunen genom att sälja ut det kommunala bolaget. Det får inte hända, säger Ingemar Hugosson.

Och att kommunen då förlorar kontrollen över den fortsatta utvecklingen.

– Det är mycket viktigt att vi äger bredbandsnätet i kommunen, så att fiber kan tillhandahållas till invånarna på lika villkor.

I annat fall ser han stora risker att privata aktörer kan göra marknaden osäker.

– De lovar låga priser nu, men vem vet vad som händer i framtiden. Det är mycket kortsiktigt.

Annons

I stället menar han att ett offentligt ägt nät långsiktigt i stället gynnar kunderna. Valet av leverantör är alltid kundens.

– Ett offentligt ägt nät kan garantera att det blir konkurrens för tjänsteleverantörerna. Det innebär att medborgare och företag får bästa tänkbara pris och utbud på de tjänster de önskar även i framtiden, menar Ingemar Hugosson.

Annika NiquetSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons